Huiselijk geweld neemt sinds het verzwaren van de coronamaatregelen in Limburg weer toe, blijkt uit Dashboard Veilig Thuis. Dat terwijl, volgens Veilig Thuis, cijfers van huiselijk geweld maar het topje van de ijsberg laat zien.
Een dader vertelt
Een dader, die anoniem wenst te blijven, vertelt dat het thuis uit de hand liep omdat hij veel werkte en eenmaal thuis voornamelijk achter de pc zat. “Ik kropte stress, frustraties en emoties op. Toen ik een keer ruzie kreeg met mijn vrouw, heb ik haar bij de keel gepakt. Voor dit voorval heb ik twee jaar voorwaardelijk gekregen.”
Lees ook: ‘Huiselijk geweld neemt toe door gedwongen thuiszitten’
Het begint klein
“Partnergeweld heeft vaak een escalerend karakter. Het begint klein met duwen, knijpen, schelden en spullen stuk maken, maar kan uiteindelijk uitlopen op moord,” vertelt Machteld Beukema, hoofd van Veilig Thuis. “Vrouwen in een geweldsrelatie definiëren wat hen overkomt vaak niet als geweld. Zij kennen de definitie van mishandeling, maar herkennen dit niet bij zichzelf. Er zijn gemiddeld 30 tot 50 incidenten nodig om het geheim te doorbreken en een melding te maken en hulp te vragen.”
Lees ook: Expositie over huiselijk geweld in Venloos park
Aanpakken in de dynamiek
“Bij de meeste meldingen van grensoverschrijdend gedrag in huiselijke kring blijft het bij een melding. Slechts een klein deel van de daders wordt strafrechtelijk vervolgd”, zegt Maurice Wackers van reclassering Limburg. Hij benadrukt dat je huiselijk geweld zo snel mogelijk in de dynamiek moet aanpakken en niet veel later. “Dat gebeurt niet in de praktijk. Het duurt gemiddeld twee jaar voordat het voor een rechter komt. In die jaren herhaalt het geweld zich vaak omdat de dynamiek in huis weer rustiger is geworden en vrouwen het wel weer oké vinden.”
Herhaling stoppen
Volgens Wackers kan een Carousselgroep hier een oplossing bieden. Dat is een groepstraining voor mannen die betrokken zijn bij huiselijk geweld. In Eindhoven heeft de reclassering goede ervaringen met deelnemers van verschillende groepen. “Het kan de kans op herhaling verminderen of zelfs helemaal stoppen,” zegt Wackers.
Bovengenoemde dader heeft meegedaan in zo’n Carrouselgroep. Daar heeft hij naar eigen zeggen een hele andere kijk op zaken gekregen. “Dankzij de groep weet ik wat echt belangrijk is. Ik kreeg tips wat je moet doen als er iets is. Je moet er met elkaar over praten. Kom je er dan niet uit, of zijn de emoties te hoog, dan laat je het even voor wat het is. Je kunt er op een rustig moment terugkomen.”
Hij was zelf ook jarenlang slachtoffer van huiselijk geweld als klein kind. “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit zo zou worden. Des te meer pijn deed het bij mij dat het incident heeft plaatsgevonden tussen mij en mijn vrouw.”
Ouder op kind
“Daders zijn in veel gevallen ook slachtoffer. Het is een intergenerationeel probleem”, weet Beukema. “Plegers en slachtoffers hebben heel vaak zelf kindermishandeling meegemaakt of huiselijk geweld gezien in de relatie van hun ouders.”
Reclassering en Veilig Thuis stellen dat het doorbereken van de cirkel van geweld begint met het delen en praten met vrienden, familie of hulpverlening. “Het doorbreken van het geheim kan lang duren. Men zit gevangen in de cirkel van geweld, gevangen in het onvermogen om er zelf uit te stappen. Helemaal als er een afhankelijkheid is van de pleger.”
Schaduwpandemie
In een van de laatste coronapersconferenties benadrukte premier Mark Rutte zijn zorgen over de problemen die zich ‘op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur’. Eerder noemde hij geweld tegen vrouwen een ‘schaduwpandemie’.Bron:1Limbrug