Dat blijkt tijdens de Week van de Kindermishandeling. Die duurt van 16 tot en met 22 november. De app is drie jaar geleden ontwikkeld door Naomy Rojnik uit Sittard. Zij was als kind zelf slachtoffer en probeert met de app jonge lotgenoten te helpen.
3000 downloads
Inmiddels is deze 3000 keer gedownload. “Het liefst heb ik dat de app niet nodig is, maar dat is niet reëel. Ik ben blij dat op deze manier veel kinderen kunnen worden geholpen.”
Jongvolwassenen
Bij huiselijk geweld zijn meestal kinderen of bejaarden het slachtoffer. Dat ook jongeren van 18-26 jaar de dupe zijn, is minder bekend. Er moet meer aandacht voor mishandeling bij jongvolwassenen komen, zegt psycholoog en bijzonder hoogleraar Xavier Moonen donderdag in het programma L1mburg Centraal.
Coronapandemie
Het lijkt er volgens Moonen op dat in die categorie meer mishandeling plaatsvindt tijdens de coronapandemie. “Al zijn de onderzoeken ernaar nog broos”, houdt hij een slag om de arm.
Patroon
De mishandeling van jongvolwassenen is volgens de deskundige een patroon dat langere tijd in een gezinssituatie plaatsvindt. “Vaak denken we dat het in de kindertijd is opgelost, maar dat is lang niet altijd het geval.” Hij legt uit dat mensen weliswaar verder gaan in het leven, maar dat de problemen rondom de mishandeling niet herkend zijn. “Soms komt de studentenpsycholoog erachter”, weet Moonen.

Actie
Omdat er dus niet veel over gesproken wordt, is het moeilijk om aan te geven over hoeveel jongvolwassenen het in Limburg gaat. Zuyd Hogeschool, de gemeente Heerlen en de organisatie Limburg tegen Kindermishandeling hebben de handen nu ineen geslagen en ondernemen actie.